ΜοίκΟΝΟΣ: Επιθυμία και στόχος μας η συνεργασία με το Δήμο Μυκόνου προς όφελος της κοινωνίας, του Δήμου και του περιβάλλοντος του νησιού μας.

 

Η κακοδαιμονία της πολιτικής διαχείρισης των διαφόρων ζητημάτων στις τοπικές κοινωνίες οφείλεται στην ατολμία και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις των κρατούντων να ακούσουν και να αγκαλιάσουν τις δημιουργικές φωνές των πολιτών.

Αυτό το έχουμε ήδη ζήσει στο εγγύς και απώτερο παρελθόν όταν σε ανάλογες περιπτώσεις ομάδες και συλλογικότητες με σαφείς προτάσεις και δράσεις δεν αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές αρχές και έσβησαν χωρίς να αποδώσουν στην κοινωνία τους καρπούς των έργων τους και να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις συμμετοχής και δημιουργίας προς όφελος όλης της κοινότητας.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Συνεταιρισμός ΜοικοΝΟΣ που δραστηριοποιείται υποδειγματικά ανά το Πανελλήνιο στον τομέα της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Από την ίδρυση του ο ΜοικοΝΟΣ είχε μόνιμο και διαρκή στόχο τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και ως εκ τούτου οι εκκλήσεις και συνεχείς αιτήσεις για συνεργασία και πέρασμα της πρακτικής αυτής στον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν το ίδιο έντονες.

Έχουμε πιέσει για συνεργασία και έχουμε κάνει επαφές με  όλους τους  Δημοτικούς Επικεφαλής του Δήμου από το 2013 μέχρι σήμερα.

Οι  διοικήσεις του Δήμου μέχρι σήμερα  όχι μόνο δεν μας στήριξαν και δεν υιοθέτησαν την πρόταση μας για την διαχείριση των απορριμμάτων  αλλά διατηρούσαν συνεργασία με επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν τηρούσαν την νομιμότητα ούτε έχουν δείξει ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον και για την προστασία του περιβάλλοντος.  Επί  πλέον μας ανάγκαζαν  για να στηρίξουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαχείρισης  των απορριμάτων με βάση το δημόσιο συμφέρον  να καταγγέλλουμε αντίθετες πρακτικές και ενέργειες.                                                                                                     Να κάνουμε δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος ο Δήμος: να ενδιαφέρεται για την προστασία του τόπου και των κατοίκων του. Αυτό που είναι η δουλειά του.

Τον Ιούλιο του 2015, στο ΔΣ του Δήμου ψηφίζεται  κατά πλειοψηφία η συνεργασία του Δήμου με την Οικοδομική ΑΕ στον τομέα της ανακύκλωσης.                                                                                               Βασικός εισηγητής  ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κ. Βαγγέλης Πελέκης ο οποίος διαβεβαιώνει το ΔΣ ότι η λειτουργία του ιδιωτικού αυτού  ΚΔΑΥ είναι στα πλαίσια της νομιμότητας  και η εικόνα που ο ίδιος  διαπίστωσε  μετά από τους επανειλημμένους ελέγχους του, είχε βελτιωθεί αισθητά.

Έκθεση αυτοψίας

Όμως η  έκθεση αυτοψίας  του κλιμακίου της διεύθυνσης  περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  λίγους μήνες αργότερα τον Νοέμβριο του 2015 στον χώρο του ιδιωτικού αυτού ΚΔΑΥ,  έγγραφο   που μας κοινοποίησε η υπηρεσία,  άλλα διαπιστώνει

Δείτε τις ημερομηνίες και βγάλτε συμπεράσματα.

 

 

Νέα τροπή για την διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο της Μυκόνου

 

Η σημερινή πραγματικότητα διαφέρει. 

Η νέα δημοτική αρχή δείχνει  πλέον να στηρίζει την συνεργασία με τον ΜοικοΝΟΣ.

Σε αυτό βοηθούν και οι συγκυρίες. Ο ΕΣΔΑ  (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) στηρίζεται στις βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, υιοθετεί την δημοτική διαχείριση στην κατεύθυνση τριών βασικών προτεραιοτήτων: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση, αρχές που διέπουν την λειτουργία του ΜοικοΝΟΣ.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει το δικό του ΤΣΔΑ (Τοπικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) και να δημιουργήσει πράσινα σημεία-ΚΑΕΔΙΣΠ  (Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή).

 

Αυτή την στιγμή η μόνη αδειοδοτημένη δομή ανακύκλωσης στο νησί είναι οι εγκαταστάσεις του ΜοικοΝΟΣ.

 

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου στις 18 Μαρτίου 2016 ψηφίστηκε ομόφωνα το ΤΣΔΑ του Δήμου Μυκόνου, σχέδιο που εκπονήθηκε με την συμβολή όλων των δημοτικών παρατάξεων και του ΜοικοΝΟΣ.

 Σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται  να έχει ανοίξει ο δρόμος συνεργασίας  με τον Δήμο. Μένει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Για την επιτυχία του ΤΣΔΑ δεν φτάνει μόνο η συνεργασία αυτή. Θα πρέπει να καταδικαστούν  έμπρακτα και από τον Δήμο  όλες οι παράνομες πρακτικές του παρελθόντος.

 

Εμείς καταγγέλλουμε και “κάνουμε τους κακούς” ερχόμενοι σε σύγκρουση με επιχειρήσεις και ανθρώπους που κινούνται στον ίδιο χώρο, ένα χώρο που ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει και να ελέγχει.

Δεν είναι δουλειά μας να υποκαθιστούμε τους εισαγγελείς, την αστυνομία, το Δήμο και τις ανάλογες υπηρεσίες που πρέπει να φροντίζουν για τα παραπάνω αυτονόητα.

Δουλειά μας είναι να ανακυκλώνουμε σωστά και επ´ ωφελεία της κοινωνίας και του μέλλοντος του τόπου που μας τρέφει.

 

Εδώ να σταθούμε και να πούμε ότι οι λάθος επιλογές συμβουλών και απόψεων είναι θεμιτές εάν υπάρχει χρόνος και τρόπος να διορθώσεις τα λάθη και  να επιλέξεις λύσεις σε νόμιμη και συμφέρουσα  κατεύθυνση.

Κάθε νόμιμη επιχείρηση δικαιούται και πρέπει να επιχειρεί, ο καθένας καλύπτει ένα κενό με τον τρόπο του και στηρίζει τη λειτουργία της κοινωνίας. Κανείς δεν περισσεύει  και κανείς δεν αποκλείεται.

Όμως τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες αυτενεργώντας και δίνοντας νόημα στην πράξη του συλλογικού έργου της ανακύκλωσης.

Και πάντα με πρόσημο το κοινό συμφέρον της κοινότητας και του Δήμου.

 

Νέα πυρκαγιά στον χώρο του ΚΔΑΥ της ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΉΣ ΑΕ.

Νέα  πυρκαγιά διαπιστώθηκε στον χώρο του ιδιωτικού ΚΔΑΥ στα Σκυλάμπελα το βράδυ της 2 Απριλίου 2016.

Το σήμα του ΑΤ Μυκόνου προς την υπηρεσία Πυροσβεστικής της Σύρου καταγράφει πυρκαγιά στον χώρο αυτό και ζητά τις ενέργειες της υπηρεσίας. Μένει να γίνει για άλλη μια φορά αυτοψία για να διαπιστωθεί μια ακόμη  “αυταλάφλεξη” αποτέλεσμα του μέχρι σήμερα  λανθασμένου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s