Μοίκονος: με δυσκολίες και θυσίες γιατί μας αξίζει

Ίσως θυμάστε μια εποχή που περιμέναμε μήνες για να μας βάλουν τηλέφωνο στο σπίτι. Μήνες πήρε μια μεταφορά σαν τη δική μου και θυμάμαι που το συζητούσα με Άγγλο φίλο που περίμενε κι εκείνος κι αγχωνόταν που αν τέλειωνε το καλοκαίρι κι έφευγε δε θα ήταν κανείς στο σπίτι του στη Μύκονο για να ανοίξει στους τεχνικούς και να υπογράψει.
Μ’ εκείνο τον τρόπο που έχουμε να μεταφέρουμε ως θέσφατα όσα στη μικρή μας κοινωνία δεν αμφισβητούνται, θέλοντας να τον καθησυχάσω, του είπα να μην ανησυχεί, χειμώνα δε μπαίνουν νέα τηλέφωνα επειδή με τις βροχές δε γίνονται τεχνικές εργασίες.
Ο Άγγλος με κοίταξε μια στιγμή κι ύστερα με χαρακτηριστικά αγγλικό χιούμορ μου απάντησε σοβαρότατα σα μόλις να είχε καταλάβει μια μεγάλη αλήθεια:
―Oh, είναι η βροχή λοιπόν! Να γιατί δεν έχει τηλέφωνα στην Αγγλία.
 
Γέλασα βέβαια. Αλλά ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που ανοίγει μια χαραμάδα στην ευγένεια και ένα φως πέφτει σ’ αυτό που οι άλλοι βλέπουν σ’ εμάς κι έγινα ξαφνικά όχι η φίλη με την οποία συζητούσε αγγλική Ποίηση και Θέατρο αλλά μέλος και μέρος ενός άχρηστου λαού τεμπέληδων που αντί να κάτσουν να λύσουν τα βασικά ώστε να ζήσουν πολιτισμένα ξοδεύουν την ενέργειά τους σε ανόητες δικαιολογίες.
 
 
Αυτό το περιστατικό ήρθε στο νου μου όταν έμαθα ότι κάποιοι ‘ξένοι’ που αγόρασαν σπίτια στην όμορφη Μύκονο, απελπισμένοι από τη βρωμιά και το σκουπιδαριό έξω απ’ τις πόρτες τους, πληρώνουν οι ίδιοι ανθρώπους για να καθαρίζουν επειδή ντρέπονται να δουν οι καλεσμένοι τους σε τι σκουπιδότοπο ζουν. Οι άνθρωποι βεβαίως μαζεύουν  τρύπιες σακούλες, στρώματα, κλαδιά από το δρόμος τους κι όπως κι εγώ περνούν τα καλοκαιρινά απογεύματα ξεκρεμώντας ιπτάμενες σακούλες από τα καλώδια και τα δέντρα των κήπων τους κι ύστερα, όταν είναι μόνοι, με λύπη μου φαντάζομαι τι λένε για εμάς και για τον τόπο.
 
Έχουν κι αυτοί δικαιώματα ως κάτοικοι. Πληρώνουν φόρο εξ άλλου, τα  δημοτικά τέλη που δίνουμε για να ζήσουμε στον πολιτισμό. Όπως κι εμείς που χρόνια τώρα δεν κουραζόμαστε να ψαρεύουμε σακούλες, να καθαρίζουμε οι ίδιοι δρόμους και να επιμένουμε σε διαμαρτυρίες που, δυστυχώς, αντί να φέρνουν αποτέλεσμα μας κάνουν γραφικούς.
 
Η απάντηση η παλιά ήταν πως δεν τρέχει τίποτε. Μετά πως φταίει η Κρίση και πως ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να προσλάβει υπαλλήλους. Δε θα σταθώ σ΄ αυτά γιατί δεν είμαι εγώ πολιτικός. Αυτό που ξέρω και το έχω ξαναπεί, είναι ότι στον 21ο αιώνα μάς αξίζει μια Μύκονος καθαρή και κρίση-ξεκρίση όλοι μας μπορούμε κάτι να κάνουμε.
 
 
Στο συνεταιρισμό Μοίκονος (που έγινε μάθημα στο Πανεπιστήμιο και τον επαινούν ως υποδειγματικό στη Βουλή) έχουμε σοβαρά προβλήματα επειδή όλοι μάς ξέρουν μα ελάχιστοι κάνουν τον κόπο να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που έχει αναγνωριστεί ως ο σωστός: τη διαλογή στην πηγή.
Αν πάτε στις πατρίδες των ξένων φίλων που μας βλέπουν σαν άγριους θα διαπιστώσετε ότι πλέον δεν υπάρχει η έννοια του σκουπιδιάρη που μαζεύει σύμμικτα μα τα σπίτια έχουν κάδους χωριστούς για κάθε υλικό και σε κάποιες πόλεις τα τέλη καθενός αντιστοιχούν όχι σε τετραγωνικά μα σε βάρος των σκουπιδιών του.
 
Σε μια συζήτηση άκουσα πρόσφατα πως είμαστε πίσω, πως πρέπει ο Μυκονιάτης να εκπαιδευτεί σιγά-σιγά. Όχι δεν το πιστεύω. Τόσο κουτοί είμαστε, τόσο μικρόνοες και μικροσυμφεροντολόγοι που κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα δεν αποτιμώνται σε χρήμα κι ότι η υγεία (και η ομορφιά) είναι αγαθά που απαιτούν θυσίες και κόπους;
 
Στον Μοίκονος αυτή την εβδομάδα έχουν άδεια οι δύο εργάτες μας και τις ώρες τους θα καλύψουμε εμείς οι εθελοντές. Θα είμαι εκεί απογεύματα και σας καλώ, αν έχετε χρόνο, να με μιμηθείτε ή αλλιώς να έρθετε με τα ανακυκλώσιμά σας για να σας δείξω ή να σας θυμίσω πώς γίνεται και να αρχίσουμε ξανά να προσφέρουμε το καλύτερο για μια ζωή και μια Μύκονο που να μας κάνουν υπερήφανους.

Δάφνη Χρονοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s