Βουλή των Ελλήνων , Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων: υπάρχει ένα λαμπρό παράδειγμα, το παράδειγμα της Μυκόνου, με ένα συνεταιρισμό, ο οποίος ξεκίνησε να κάνει διαλογή στην πηγή με στόχο την ανακύκλωση, με περίπου 300 πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν ο καθένας με μια μικρή συνεισφορά, που πραγματικά αποτελεί ένα πρότυπο κοινωνικής οικονομίας, που θα πρέπει να προωθήσουμε σε όλη την Ελλάδα».

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε χαρακτηριστικά: « υπάρχει ένα λαμπρό παράδειγμα, το παράδειγμα της Μυκόνου, με ένα συνεταιρισμό, ο οποίος ξεκίνησε να κάνει διαλογή στην πηγή με στόχο την ανακύκλωση, με περίπου 300 πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν ο καθένας με μια μικρή συνεισφορά, που πραγματικά αποτελεί ένα πρότυπο κοινωνικής οικονομίας, που θα πρέπει να προωθήσουμε σε όλη την Ελλάδα».

Δήμαρχοι , Περιφερειάρχες και Βουλευτές μιλούν για τον Μοίκονος ως πρότυπο διαχείρισης και συνεργασίας των πολιτών. Το οξύμωρο όμως είναι ότι παρά τα θετικά σχόλια παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι πολίτες της Μυκόνου μέσω του συνεταιρισμού για μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων για την κοινωνία και το περιβάλλον, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε την επιδότηση ( δηλαδή την επιστροφή του τέλους ανακύκλωσης) που δικαιούται ο συνεταιρισμός και οι πολίτες του νησιού για την παραγωγή των ανακυκλώσιμων υλικών του 2015. Υπενθυμίζουμε ότι για το έτος 2014 ο συνεταιρισμός όπως δικαιούται εκ της νομοθεσίας έλαβε την επιδότηση.

Καλούμε τις Δημοτικές παρατάξεις , την Περιφέρεια καθώς και τους Βουλευτές Κυκλάδων να τοποθετηθούν δημόσια για την άδικη απόφαση της Αποκεντρωμένης και να κινηθούν θεσμικά ώστε να δικαιωθεί ο συνεταιρισμός μέσω της ένστασης που έχει υποβάλλει.

Θεωρούμε ότι έχουν υποχρέωση οι πολιτευτές των Κυκλάδων και οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι να βοηθήσουν ουσιαστικά την προσπάθεια των πολιτών της Μυκόνου που εδώ και 3 χρόνια υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή) με κοινωνικό έλεγχο δουλεύοντας συνεργατικά και συμβάλουν όχι μόνο στην μείωση των απορριμμάτων του νησιού μας άλλα κυρίως στην αλλαγή της νοοτροπίας και συμπεριφοράς  σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s