ΜοικοΝΟΣ: φυτεύοντας σπόρους για προβληματισμό στο γόνιμο μυαλό μαθητών

Επίσκεψη της Β΄Λυκείου στον ΜοικοΝΟΣ
B Lykeiou Mykonos 1Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη του συνεταιρισμού, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του ΜοικοΝΟΣ, αυτή τη φορά από την επίσκεψη της Β΄Λυκείου στη γνωστή αποθήκη μας στη Μεσαριά.B Lykeiou Mykonos 3Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια-εικαστικό, Αγγελική Σαμοΐλη ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στον χώρο συγκέντρωσης και διαλογής των προς ανακύκλωση υλικών.
Στο κείμενο που δημοσιεύουμε στη συνέχεια, πέρα από τις ευχαριστίες για την (όπως σημειώνεται): “…πολύ ωραία ενημέρωση και ξενάγηση στο χώρο, που έβαλε σίγουρα πολλούς σπόρους για προβληματισμό στα μυαλά των παιδιών…”, αναπτύσσεται από την υπεύθυνη καθηγήτρια το σκεπτικό μιας ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει μαζί με τους μαθητές της στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.B Lykeiou Mykonos 2

“Οικολογικές Ιδέες Ανακύκλωσης και Διακόσμησης”
(ένα project για μαθητές Λυκείου)

Στο Λύκειο εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται η μέθοδος των Project  που είναι μια παιδαγωγική μέθοδος που βασίζεται στην έρευνα εκ μέρους των παιδιών και στη συλλογικότητα καθώς οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες.

Εφαρμόζεται στην 1η και τη 2η τάξη του Λυκείου και είναι ένα 2ωρο την εβδομάδα για το κάθε project.

Η κάθε εργασία project   διαρκεί ένα 4μηνο  και μετά ξεκινά άλλο  με διαφορετικό θέμα εκτός εάν δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί το 1ο και χρειάζεται παραπάνω χρόνο για την έρευνα και την παρουσίασή του.

Όλες οι εργασίες project παρουσιάζονται από τους μαθητές μετά το πέρας της εργασίας τους.

Τα θέματα τα επιλέγουν οι καθηγητές (ο καθηγητής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ειδικότητας και έχει την ελευθερία να προτείνει οτιδήποτε θεωρεί ωφέλιμο για τους μαθητές) που αναλαμβάνουν τις ερευνητικές εργασίες και οι μαθητές έχουν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων συνήθως θεμάτων.

Το δικό μας project έχει θέμα :“Οικολογικές Ιδέες Ανακύκλωσης και Διακόσμησης”.

Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε σχέση με το θέμα της ανακύκλωσης, να μάθουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να την  εφαρμόζουμε, ποιά υλικά ανακυκλώνονται, το σεβασμό για το περιβάλλον, αλλά και να βρίσκουν τρόπους να επαναχρησιμοποιούν δημιουργικά υλικά συσκευασιών αντί να τα πετάξουν, μεταμορφώνοντας τα σε κάτι άλλο χρήσιμο, πρακτικό αλλά και αισθητικά ωραίο!

Έτσι, πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μεταμορφωθούν σε αυτοποτιζόμενες γλάστρες, γυάλινα μπουκάλια σε βάζα ή φωτιστικά, παλιά ρούχα σε χαλιά, τσάντες ή θήκες για τον τοίχο, κονσερβοκούτια σε μολυβοθήκες, κασόνια σε βιβλιοθήκες και ράφια, καπάκια από μπουκάλια σε σουπλά για το τραπέζι κοσμήματα ή απλά σε έργα τέχνης κ.α.

Τα παιδιά εξασκούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις με αυτά που έχουν και όχι αγοράζοντας έτοιμα τα πάντα, φτιάχνουν πράγματα χρήσιμα για τα ίδια, για το χώρο τους, αλλά και όμορφα για δώρα πιο προσωπικά και ιδιαίτερα, δοκιμάζουν δικές τους διακοσμητικές ιδέες και παράλληλα μαθαίνουν μία “νέα” και ταυτόχρονα παλιά μα ξεχασμένη οικονομία που ταυτόχρονα σέβεται περισσότερο το περιβάλλον που ζούμε και μας ζει.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες θα πραγματοποιηθεί έκθεση των έργων και παζάρι του οποίου τα έσοδα μπορούν να διατεθούν για κάποια εκπαιδευτική εκδρομή που θα πάνε οι μαθητές ή να γίνουν δωρεά σε κάποιο κοινωφελές  ίδρυμα.

Θεωρώ πολύ σημαντική την προσπάθεια για αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την εξάσκηση των δεξιοτήτων και της φαντασίας των παιδιών καθώς και τη χαρά που παίρνει κάποιος από την προσωπική και τη συλλογική δημιουργία και συνεργασία.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που επέλεξα το θέμα αυτό ως αντικείμενο έρευνας.

Ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας υποδεχθήκατε, τον κ. Γιώργο Τσαγκάρη, την Μαριάννα Κουσαθανά, τον Δημήτρη Καλφάκη και τον κ. Νάσο  καθώς και όλους όσους εργάζονται εθελοντικά και μη για το πολύτιμο έργο της ανακύκλωσης και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δόθηκαν!

Με εκτίμηση,

η υπεύθυνη καθηγήτρια

Σαμοΐλη Αγγελική

B Lykeiou Mykonos 4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s